Добре дошли! При нас ще намерите конопено олио, белено конопено семе, конопени масла и балсами..

Защо природа, защо коноп?

Коноп (или канабис) служи от древни времена на човечеството чрез разнородните си положителни качества. Изключително полезен както за здравето, така и за околната среда.

През годините коноп се използва за изработване на тъкани за облекла, хартия, въжета с висока издръжливост, храна, прогонва вредители от почвата, лекува депресии, безсъние, остри и хронични болки, подобрява апетита. Растението е популярно и заради маслодайните си качества.

Счита се, че именно конопът е едно от първите целенасочено отглеждани растения в историята на човечеството, но от края на 19-ти и началото на 20-ти век растението бива постепенно обявявано за нелегално по целият свят. Днес човечеството преоткрива неговите многобройни ползи във всички сфери и започва процесът на де-криминализация.

Коноп в козметиката и медицината

Конопът постоянно се доказва като билка, която заслужава повече внимание в медицината. Вече съществуват научни доказателства за това, което поколения знаят хиляди години: конопът прелага многобройни ползи – за вътрешно и външно приложение.

Конопеното масло е известно с изпитаните си овлажняващи кожата качества и помага значително при борбата с редица кожни проблеми. Комбиниран с други помощни природни съставки конопът предоставя силна медицинска помощ за кожни дисфункции.

Овлажнява и заздравява кожата, успокоява психиката, съдържа перфектното за човека съотношение на омега-3, омега-6 и редките омега-9 мастни киселини с гама линоленова киселина, а и лесно усвоим протеин. Все по-често се срещат доказателства за анти-канцерогенното действие на конопа. Интересно е да се знае също, че много хора спират кортикостероидите след като изпитат ефектите на канабиса.

Коноп и околна среда

  • Конопът расте много бързо. Всъщност е едно от най-бързо растящите растения на света.
  • Преработва 3 пъти повече въглероден диоксид на квадратен метър от дърветата.
  • Не се нуждае от пестициди.
  • Всяка част от растението се използва. Семената за здравословна храна, а стъблата за еко строителни материали, които допълнително задържат въглероден диоксид.
  • Конопът е много полезен за почвата, тъй като има свойството да я обогатява и пречиства след многогодишни реколти от един и същи вид.